Jumaat, 18 Disember 2009

Pasni..

Tidak lama lagi..

shhhhh!!!

hati- hati..

jaga- jaga..

eh, kenapa eh??

t apa pulak jadi??

kang berat lak jadi..

"sukalah aq"

sembang bergelak ketawa..

TAPI jaga..



mat top

Isnin, 17 Ogos 2009

SAKIT!!

Aq main futsal..
dah goal..
ole sume..
tp tetiba..
nak sepak bola, terjatuh..
hurm, dy dah dtg balik..
nak g urut r..

bakkaa!!

mat top

Sabtu, 8 Ogos 2009

Miracles always happen

Aq g masjid

amik wudhu

tgh rakaat ketiga

teringat jam

tgk2 dah ilang

sehari pas tu..

pak imam bg pengumuman

"sape ilang jam, sila amik pada saya"

aq rasa bapak bersyukur

Allah Almighty!!

hahahaha!!

mat top

Rabu, 5 Ogos 2009

Hahaha

Aq duduk..

Penaja diminta berucap..

Lana duk sebelah aq..

Pas penaja tu ckp..

Dy salam n ckp "Hai" kat Lana..



HHAHAHAHA!!

Isnin, 3 Ogos 2009

Binding HICOM UPG 09/10

Assalamualaikum. salam sejahtera wat sume kawan2 aq, yang sanggup baca blog ni. hahahaha, alhamdullilah ke hadrat Allah yang xhenti- henti bagi kita nikmat untuk meneruskan hidup di dunia yang serba lengkap dengan kemudahanNya. tidak lupa juga kepada junjungan besar Nabi Mohammad SAW yang telah menghambakan dirinya kepada agama Allah yang mulia.

so, lama lah plak aq xpost blog kerana sibuk mengejar masa dengan assignment, tutorial, midterm test dan macam- macam lagi. susah nak describe betapa beban nye kepala aq untuk memikirkan tanggungjawab yang telah diamanahkan oleh manusia- manusia ni. tapi xpe, itu memang latihan aq sebelum memasuki ke alam yang lagi mencabar, iaitu alam pekerjaan.

minggu lepas, 1- 2 ogos 2009, aq telah terpilih untuk menjadi peserta binding HICOM UPG Cyberjaya. rasa cuak pun ada, kecewa pun ada. nak taw sebab apa, sbb aq plan nak jadi vice president, tapi malangnya, xkesampaian sebab aq terlalu muda bagi diorg. tapi thanx aq nak ucapkan kepada kak Fatin Najlaa Idayu kerana sudi memberi nasihat untuk apa yang aq tengah rasa ni. bermula pada hari kejadian, mereka suruh berkumpul pada pukul 7.30 dihadapan bangunan STAD, tapi masalahnya satu kelibat pun xkelihatan melainkan kak Nuratiqallah yang bersama- sama ngan aq menunggu. tp biasa r, kitorang xkenal lagi, so malu tu ada lagi r. then time by time muncul r Azri, Munzir, Mukhlis, Iman, Ira dan lain- lain.

so kitorg pun bertolak ke tempat yang dituju tapi sebelum tu, kami singgah di warung Perhentian Sg. Besi untuk bersarapan disana, dan sarapan telah ditaja oleh Munzir, terima kasih kepada penaja sarapan kami. selepas itu, kami ke Tesco Ampang untuk membeli barang- barang keperluan untuk membuat BBQ. dengan terpinga- pinga dan tiada idea, aq pun xtaw nak beli apa. Rina, yang masih lagi blur- blur untuk beli apa. Atiqallah pun bersama- sama mengikut aja apa yang diminta. Afiq yang masih sedap dengar MP3. Lisa yang kejar- kejar membawa pisau. Azri yang sedia membawa troli. dan aq yang masih membodohkan diri membaca buku Tesco dan berpeluk tubuh, sgt xrasional sungguh aq. pada masa tu, Lana xsihat dan xdpt memberi sumbangan kerana kesakitan yang dihadapinya, tp xpe kami sume paham. kami xsedar pada masa tu yang betapa besarnya masalah yang kami bakal hadapi kerana xtaw apa yang kami akan buat ngan barang- barang tuh, haa padan muka ngan HICOM baru.

setelah settle beli sume barang, so kami bertolak semula, aq ngan Afiq naik kereta Munzir bersama Mukhlis pergi ke Bukit Tinggi, Pahang. apa yang aq bley ckp masa aq nek kereta Munzir, dy bawak sumpah laju, aq nek riso sebab xbiasa lagi bawak laju kat highway Karak yang banyak selekoh yang agak bahaya. tp aq percaya dy, sbb aq tgk dy agak cekap membawa kereta. then, xlama pas2, kitorg sampai, expectation aq mmg kena r sebab tempat tu sgt cantik iaitu Selesa Resort, walaupun xclass sgt, tp okay r. terima kasih kerana menaja tempat kami.

then, makan pun belum lagi, aq dah mula xde mood sbb energy aq mula berkurangan, so aq bukak r tv. nak dijadikan cerita TV plak xde channel. pess, lagi r aq bengang ngan xde mood nyer. hurm, tp nasib baik Afiq ada bawak laptop dy. aq terpikir ngan cerita yang telah banyak dy download n aq telah pilih Alvin and the Chipmunks. walaupun macam budak- budak, tapi at least dapat r luangkan masa aq. dan pas separuh aq tengok citer tu, kitorg kena pergi restoran yang berdekatan untuk makan. wah! aq dah syok tgk ni, dy potong steam. xpe2, relax and try to be cool. hahahahha!!!

Awi yang bersusah payah membetulkan TV kerana
xde channel langsung, grrrr!!

selepas makan kami disuruh gather semula beramai- ramai utk taaruf masing- masing. taaruf bermakna memperkenalkan diri masing- masing dengan lebih mendalam. start dari situ aq kenal Syukri, Madihah, Mira dan lain- lain. then, pas dah mengenal sume orang. mulalah penderitaan kami tentang BBQ, ahahhaa, pada masa tuh, sorg pun xtaw. then ada lah sorg mamat ni mengambil initiatif untuk call mak dy, thx untuk mak dy kerana memberitahu resipi yang dy cuba nak buat. setelah diberitahu resipi, kami menggunakan bahan yang ada seperti Sos tiram dan Sos BBQ (i think) dan digaulkan oleh tangan Azri, thanx to tangan dy.


proses pencampuran bahan marinate (btul ke aq eja)
Azri, Syukri, Afiq, Rina, Mat Top dan Atiq.

kelihatan, proses penggaulan yang telah dibuat secara
professional oleh Lisa

aq pun xtaw apa aq ngah wat
hurm, maybe aq makan roti tu kowt
(lapar sgt^^)

terserlah keputihan kulitku
bersama Ira

masa untuk membalas dendam
aq melantak sepuas- puasnya di
restoran makan, hahahahh!!!

lepas dah balik sume, settlekan sume menda mandi, solat. dan berkumpul semula. pada malamny pula, kami menerima kehadiran HICOM yang baru iaitu Azi. beliau yang sanggup merantau dari Subang Jaya ke Bukit Tinggi semata- mata untuk mengikuti Binding ni. otai r u Azi kitorg memulakan aktiviti dengan bermain game situasi. game ni aq dah taw dan diperkenalkan oleh Faizun ketika aq di Melaka. game dy memang best klu org tuh pantas berpikir. malangny aq kurang lagi berpikir dengan pantas. kedua kami bermain same macam situasi tp menggunakan aksi. ni agak malu gak r tp permainan ini sangat best klu ice dah pecah dan idea- idea yang gila. aktiviti kita yang ketiga adalah mengguna objek. best jugak! aktitviti ini dikendalikan oleh Mukhlis dan Ira.

amacam, tekun x kami mendengar
Afiq, Mat Top, Azri dan Syuk

hahaha, pastu setelah bergelak ketawa dan mempelajari ilmu bermain dan bermodul, kami diberi satu tugas rentetan daripada tugas kami pada petang hari tadi. membuat BBQ. memang menda ni yang aq rasa semua orang tunggu- tunggukan kerana apa yang bley describekan, menda ni best!!!

jangan tanya kenapa mulut aq mcm tuh
Lisa plak try nak tiru, menyebuk jer^^

aq dah kata dah, sedap sgt BBQ resipi mak aq
sampai tuan president nak makan terus dari tempat masak
gagaga, Atiq, Rina, Lisa, Azi, Mat Top n Afiq

inilah chef yang kami import dari Hotel terdekat
dy kata okay!!

selepas penat menghidu asap yang sememangny banyak. kitorg pun menghidangkan semuany beramai- ramai. wah! memang best r. xsabar- sabar nak panggil sume senior yang ada untuk merasai masakan kami yang sememangny memukau orang yang menghidu. sandwich yang dibuat hasil daripada sentuhan France dan Czech Republic dan juga Frankfutter yang diperbuat ala- ala Sri Lanka, memang cukup leleh. banyak yang tambah r. bley dikatakan ayam sume abes dan juga sosej kami. pessss, xtaw mcm ner nak kata dah.

hahhaha, selepas sedap makan sume. kami pun start semula dengan aktiviti yang bley dikatakan banyak manafaat nya. kenapa aq ckp cm tuh, sbb menda ni melibatkan sponsor. waahh!!! aq bley ckp yang aq impress ngan game yang dibuat oleh Syuk kerana byk mengajar aq dlm berkomunikasi ngan orang dan juga menyakinkan orang. ingat senang ker. aktiviti dy senang jer, kitorang dibahagikan kepada 3 kumpulan. aq dapat kumpulan yang kedua. pesss, memang susah nak dapat duit daripada abg dan juga kakak senior kerana dalam aktitviti ni, kitorang sume kena mintx sponsor dari diorg. wah! kumpulan aq maybe salah strategi kerana xdpt apa2 sponsor dari Mira, tp cuma dpt daripada Iman sahaja. itu pun skit, xpe janji aq belajar sumthing. thx Syuk!!

selepas sume abes, ngan aktiviti yang best tuh. setiap sorg diberikan satu event. aq bley dikatakan dapat aktiviti yang agak mencabar iaitu Desa IT. hahaha, memang best program ni sbb ia melibatkan STAD dan juga orang- orang luar seperti company dan juga penduduk luar bandar. hahaha, terasa mcm direktor yang sebenar r plak sbb aq conduct sedetail- detailny terhadap program ni. aq berjaga memikirkan sume akitiviti in sampai pukul 3.30 pagi bai!! amcam, lama x??

dan keesokkan hari nyer, kami pun start membentangkan. aq dah mula rasa malas nak dengar tentang aktiviti orang len sebab aq kurang rehat, hurm. so aq baring jer r sampai giliran aq sampai. setelah aq nyer giliran sampai, aq try xnak ngantok kan orang ngan menyampaikan dalam keadaan simple and compact. wah! impress senior- senior tuh ngan idea aq mengendalikan aktiviti tp mereka kecewa dalam bab- bab aq mengendalikan duit, so xpe. masa pun kurang, aq try wat apa yang aq mampu jer. kesimpulannya, presentation aq memuaskan^^

huhuhu, letih memikirkan sume menda, so kami pun bersiap- siap untuk pulang. seperti biasa aq menaiki Munzir dengan lajunyer ke Cyberjaya, but b4 that kami berhenti di Genting Sempah untuk makan tengah hari, hahaha. makan pada pukul 4 for lunch, memang absurd. so kami bramai- ramai makan di McD. best rasa nya makan bersama HICOM yang baru.

haaha, best rasany aq pergi kesana. baru kenal dah rasa bley kenal forever. aq akan try bond kan sume orang mcm mana mereka yang kat melaka buat. terima kasih kepada Anis, Abil, Dila, Azmi, Aizad, Faizun dan Ijat kerana mengajar aq kenapa pentingny "Bond" dalam sesuatu organisasi.

mat top



Sabtu, 11 Julai 2009

DaiCon EMINA,..

Assalamualaikum..
hahaahha..
hari ni, 11/ 7 aq rasa sungguh gembira
korg taw kan yang aq ske tgk Naruto!!!
hahahahhaahahahaha..character game pertama aq, Mario!!!

aq xske Sasuke, tp dy cubit pipi aq..nasib bek aq x chidori dy!!

ni plak Itachi, ske Azex tu..Akatsuki...


haha, hero aq jugak, Captain Yamato, Jutsu apa lah yang dy nak wat tu??

Azex ingat dy sorg jer jumpa Itachi, aq pun sama, HAHAHAH!!

SUPRISE!!!

mat top

Selasa, 7 Julai 2009

Glory- glory Man United

Assalamualaikum kawan2...
hahahaha..
aq baru pas baca blog faain..
huh, dy ingat dy sorg jer gila bola..
aq pun gila gak, gagagg!!!
btw, posting ko ikhlas faain..
haaa kawan2..musim english premier league
bakal bermula pertengahan bulan 8 ni..
sudahkah anda memilih pasukan idaman anda??
sudahkah anda membeli jersey baru
musim 09/10 yang belambak2 keluar dari semua pasukan..
haaaa, klu xpilih lagi, pilih cepat2..
dan sudah semestinya, aq mat top
akan memilih pasukan serba kemerah- merahan..
Manchester United..
setelah perpindahan Cristiano Ronaldo ke Real Madrid
aq turut berasa sayu dan sedih terhadap
perpindahan beliau kerana
tidak dapat dinafikan lagi, kehadiranny begitu
bermakna dan telah memberi
banyak sumbangan kepada MU sendiri..
sumbangan yang telah diberikan oleh
Ronaldo, akan diingati sampai bila2..
hahahahaha, sudah lah kita mengingati orang yang
pergi dan kita kembali semula ngan mood kita
yang kena sentiasa bergembira..
kehadiran bekas PFA 2001 dan juga
hero England pada 1998, World Cup di France..
yang pernah beraksi di Liverpool,
Real Madrid dan juga Newcastle United..
MICHEAL OWEN!!!
tidak diduga, beliau telah muncul sebagai forward terbaru
the red devils..
xlupa juga kepada pemain tengah Ecuador
yang telah menunjukkan prestasi
yang sebegitu hebat sehingga dapat memikat
hati Sir Alex Ferguson,
ANTONIO VALENCIA..
bagi aq, aq xnampak lagi sengat Valencia ni..
tapi kita akan tengok sama2 nanti k..
apa2 pun, aq tetap bersama
MANCHESTER UNITED!!!
credit to Cristiano Ronaldo!!!
hope u will get new experience in Madrid

Khamis, 2 Julai 2009

Malay or Melayu?

Assalamualaikum kepada semua..
syukur ke hadrat Allah subhanahu wataala..
kerana memberi kan ku kesempatan
untuk menulis blog lagi...
puji- pujian aq panjatkan kepada
Nabi Mohammad SAW dan para sahabat
yang telah berjuang menegakkan agama Islam
sampai aq ley menikmati kenikmatan agama
Islam sendiri..hehehehe, syukur2..
kita sering mendengar perbualan yang
mengatakan bahawa, "kata- kata itu adalah doa"..
aq nak bawak satu cerita..
cerita ni time 2007, time aq form5..
masa tu, aq ada seorang kawan perempuan..
pandai, mature, berkaliber n etc..
bagi aq, dy ni antara yang terotai dalam
sekolah aq bersama ngan gadis2 yang len..
kiranya dy termasuk r..
pada satu masa tu, aq teringat nak tny dy..
apa maksud nama dy...
nama dy Haziqah bermaksud bijaksana..
hahaahah, memang kena r ngan perwatakan dy,,
kita pun penah dgr, klu kita ckp
orang len, let say "bodoh"...
eventually, "bodoh" tu kembali balik kepada kita..
sebab tu kita susah nak jadi pandai..
hahaha, kan dah kena...
dalam negara malaysia ni, ada 3 kaum yang major...
Cina, India dan Melayu...
aq focuskan kat Melayu r..
sebab tu r bangsa aq..
byk yang ley aq banggakan ngan kaum aq..
dan byk yang aq xbanggakan ngan kaum aq..
antara perkara2 yang aq xakan bangga ngan kaum aq..
sifat MALAS!!!!!!!!!!
aq macam dah benci ngan perkataan tuh..
serious, to be frank and honest..
others keep hesitate on our abilities, just because we're LAZY!!!
siyes..
persekitaran melayu, banyak yang akan cakap
"MALAS"..
hurm, sedar r melayu, kita ni bangsa kat Malaysia ni..
kita pemilik tanah kita..
aq xtaw r, bangsa lain melihat kita..
mcm nothing, sebab kerana nila setitik, rosak susu sebelanga,,,
kita xde apa pun, KL kita xpegang..
akhlak kita down, penagih bersepah..
dan aq rasa, sume ni ada kaitanny dengan sifat malas..
malas nak kerja, so xkerja..
malas nak wat baik, so xjaga r akhlak..
semua malas..
sedar r kawan2 ku...
sape2 jer r...
ayuh kita buang perasaan ni
lets destroy this crucial disease from it rampants around..
we flawed our race's name..
so, jadi r rajin2 mcm orang jepun..
Banzai apa saja!!!
hahhahah!!!


mat top

Yang mana satu?

Assalamualaikum..
aq bersyukur ke hadrat Illahi
kerana dapat bagi aq post blog lagi..
Alhamdullilah..
hahaha,, sejak kebelakangan ni..
aq kena admit aq nyer hobi
dan ley ckp r mcm aq nyer kegilaan r..
hahaha, aq ske kumpul kasut
hehehehee..
hujung bulan ni..
aq dah budget r dari sume sumber financial aq
dan aq ngah confuse skrg...
yang mana aq nak pilih....

1st choice


Brand : Emerica
Model : Fat Laced
Colour : Black & White

2nd choice


Brand : Emerica
Model : Reynolds 3
Colour : Black & White


3rd choice

Brand : Emerica
Model : Brian Herman
Colour : Black & White

ikutkan hati..
aq nak beli sume..
aq suke doul tiga2 design ni
tp aq kena let go dua, and amik satu jer
cuma aq xtaw nak yang mana...
hurm..
ley tlg cadangkan kat aq x??
aq ngah confuse nak pilih mana
hurm,,,


mat top

Isnin, 29 Jun 2009

Bentuk diri...

Assalamualaikum..
syukur kepada Allah SWT kerana
dgn izinNya, aq dpt post blog ni lg..
hahahah,
hari2 ku di Cyber, makin ceria
dengan kehadiran kakak2 baru ku..
Kak El and Kak Lisandra Azex..
hahahaahhaa, tp tu bukan apa yg aq nak cer..
aq terbaca satu artikel yang pihak IU Cyberjaya bagi
minggu lepas,
aq dah lama xbaca artikel mcm tuh
tp sebab hati tergerak jer nak tgk
so aq pun baca r..
so, apa yang aq nak cer ni
maybe related ngan kehidupan orang2 kita.
sebelum aq proceed, aq menasihat diri aq dan kita semua..
yang bek jadikan pedoman, yang buruk jadikan tauladan..
berkaitan dengan tajuk lagu yang diberikan
oleh kumpulan Audioslave- Be Yourself..
apa yang menarikny dalam tajuk lagu nyer
adalah tentang kehidupan setiap manusia
yang perlu mengoringinkan segala
sifatnya...
pandai sungguh orang2 kafir ni
menusuk hati setiap manusia tentang..
"BE YOURSELF"!!!
dalam sesetengah aspek, kita memang kena menjadi
diri sendiri..contohny ketika dalam satu perbualan
ataupun dlm proses berkenal ngan org len..
tp pada sesetengah aspek, prinsip ini
ternyata tidak bley di pakai lgsg..
aq ada sebuah stori r..
" ada seorang penyamun, dy ni ske menyamun
umah2 org, bunuh org dlm samun, rogol..
tp, ada satu ketika, dy ni dapat hidayah dari
Allah, so dy pun nak berubah secara drastik,
tp ada member dy, kata, Be yourself.."
apa yang aq cuba nak katakan
walaupun naluri dy sebagai penyamun
tp dy kena sedar, samun tu besar dosany
dan dy kena bentuk diri dy daripada
yang jahat kepada yang bek..
so....
keseinambungan dari hujah aq..
masyarakat skrg, ske menipu,
berkelakuan xsopan, semata2 nak katakan
"Be Yourself"
hurm, klu mcm tuh, bagi pendapat aq..
just pendapat, sampai bler ko xkan berubah
dari kelompok negatif yang selalu menghantui kita
sampai bila dy xkan lari..
xkan masyarakat kita nak jadi golongan2 yang
rendah akhlakny,
sedangkan majoriti kita adalan Muslim!!
jadi, walaupun xsebesar mana impak
yang aq nak target kat hati korg2 ni..
pikir semula...
sure, kita akan jadi umat yang terbilang,,
satu hari nanti..
InsyaAllah,..


mat top

Sabtu, 27 Jun 2009

Album of June 08/ June 09


kali ni, 2nd time, panjat gunung, Gunung Dato'
bersama Aizad Ali...:)


menyelesaikan misi penting..bersama group aq
mat top, jannah, nadia, dila, nazir


hahha, pergi ke Program Homestay, 1st time berprogram di Cyberjaya..


berprogram bersama PEMBINA Melaka, jgn ckp r best dy mcm ner kan??
best gilox!!! ;)


1st time menjadi Ass Director dan Ketua Faci...:)
dibantu padu oleh Ereen..:) Director Hati Ke Hati..


menjadi OC untuk 1st time, cuak gak tp best shial!!!
bersama Kak Idayu, :D...
Miss Presiden UPG 09/10..


pengalaman berpindah untuk 1st time..
syg umah tu..1990-2009


1st time berambut panjang, bersama KA...:)

pergi ke Konvensyen Berakhirny Agenda Zionis, bersama Budin,
Director Desa Tercinta '10
pengalaman ke Perlis, Desa Tercinta '09
bersama Aqmal dan Amiroso (penyerang berbisa IUFC)..


mogok, terhadap Israel, Hate u!!!


1st time, jadi Head of Activity, success gak r..:)
bersama Kak Adhilla yg power gler!! ;)


mula2 aq masuk Hostel, bersama abg Kit Funpon..OC hostel aq..:D



bersama potrait room mate ku, Aizuddin, www.ultimateseekers.blogspot.com


aq xpena g Eye on Malaysia kat titiwangsa dulu, hahahaha!!!
so jumpa r kat Melaka, posing sebentar


janji aq tertunai, pabila aq nak jadikan form 5 sebagai tahun terindah..
aq dpt tempat ke-7, satu sekolah!!
syabash mat top, :)


pengalaman gi DP, 1st time bersama Murfaddinta..:)


1st program, family day bersama SRM, bersama hadri (kanan)..:)

p/s : aq rindu sume masa2 ni..hahaha..hope plenty of sweet memories ahead!!!

Jumaat, 26 Jun 2009

Hajatku selama ni...

Assalamualaikum
rakan2 ku, kepada sume yg mengikuti blogku..
terima kasih diucapkan..
moga selamat membaca..
hehehhe,
aq ada satu story r untuk korg2 sume..
12 mac 2008, aq ingat lagi tarikh ni
masa tuh, masa aq nak amik aq nyer result SPM 2007..
hahah, berdebar hati aq nak amik
mak bapak aq letakkan harapan yg
memang cukup tinggi kat aq
untuk aq melanjutkan pelajaran ke overseas..
so, mana x cuak...
hahaha, tp akhirny aq dpt keputusan yang
agak2 cemerlang..
TAPI, aq gagal pergi ke overseas..
bukan sebab aq xdpt, tp
sebab aq xlayak..
aq blum habes cerita lagi ni,
so, relax2 dulu, baca smpi habes posting ni...
muka mak aq masa haritu..
punah ranap, hurm, maaf mak,
apis dah cuba wat btul2..
argh! aq dah xnak ingat dah sume tuh..
so, aq pun dah lupakan dah cerita tuh...
pagi tadi, aq bersama member2 aq r..
pergi ke kelas n dgr lecturer dgn tekun...
member yg duk sebelah aq
cuba jemput member dy bersembang
aq pun try r nak dgr2..
rupanya diorg berckp pasal trip bercuti dy
selama 2 minggu di Eropah..
hurm, mat top mat top..
sabar ek..aq dah lepas byk chance utk gi luar negara..
malahan, tu r cita2 aq simpan
sejak dari sekolah kat teknik KL dulu..
aq bukan r berasal dari golongan2 yg kaya
yg sggp keluar berjalan selama
2 minggu kat eropah, kat cameron pun blum tentu lg..
hurm, aq rasa mcm nak nangis..
sebab aq...hurm, apa nak wat..
kekadang, aq rasa sgt jeles ngan apa yang org len dpt
aq rasa macam aq pun nak rasa apa yang mereka rasa..
hurm, gi Indon pun xpenah..
China, Korea Selatan, England, France, Itali and etc..
aq rasa aq nak g sume tpt tuh
selama mana aq ngah hidup skrg..
(ni yang start nak nangis ni)..
hurm, aq pun rasa sungguh bertuah..
kerana Allah bagi aq rasa menda sume ni..
klu x, xde r aq rasa nak berusaha lebey kuat..
xde r aq rasa aq nak improve English aq kaw2..
xde r aq rasa nak rajin and xnak malas2 lg..
aq xnak jadi mcm orang biasa yang hanya ke kelas
semata2 hanya utk attendance..
aq xnak jadi mcm orang biasa yang hanya siapkan
assignment untuk marks dengan copy org len nyer..
aq xnak sia2kan peluang aq kat cni tanpa sebarang
improvement dalam diri aq, terutamanya dalam English language
aq nak berusaha sekuat2 nyer,
untuk aq capai sume cita2 aq..
aq sedih ngan peluang yang telah aq lepaskan
hurm...one day, aq akan gi ke sume tpt yang aq mentioned td
aq nak rasa dengan duit titik peluh aq sendiri
aq nak rasa sume pengalaman
to be a better person then before..
aq janji kat diri aq..
one day, aq akan pergi ke sana..
one day..
one day..
it surely, will come..
i promise..


mat top

Selasa, 16 Jun 2009

Orientation Week 2009

assalamualaikum..
apa khabar sume
harap para pembaca dalam keadaan sihat sejahtera
hehehehe
dah lama gak xpost blog sume nih
agak bz..
haahahaha,
despite of sadness haunted me along trimester break
aq kena jadi OC for the orientation
hahhaha..
untuk pengetahuan korg sume
aq sangat suke
dalam berinteraksi dgn sume org
dlm sume menda..
ske kenal2 ngan org baru
dan ske melontarkan apa jer idea dlm kapla otak aq ni
mmg itu hobi aq
haahaahha
so, aq balik semula ke Melaka
nak jadi oc
apa yang aq bley ckp kat cni
memang golongan melayu gagal mendominasi
segala aktiviti dan program di sana
aq pun xtaw naper
dari mula OC camp sampai r
ke hari terakhir orientation week
memang melayu failed, (sori guys)
dan ini merupakan kegagalan kita bersama..
tp yang bley aq bangga kan utk kaum melayu
kat cna
adalah abg hamdan
dy sgt outspoken dan
dy ada analytical thinking yang sgt tinggi
kalau dalam naruto, dy kat s-rank r
memang otai
sashi kumar mesti refer kat dy
mmg otai siot..
argh, itu baru mukadimmah jer
okaiy kita proceed
aq dapat jadi OC mobile untuk green house..
hahahahaha, memang aq berdebar
memang itu jer yang aq tunggu
sebab aq dtg melaka adalah
...... (xley bgtaw, sorry)
then, akhirny aq dpt gak jadi OC mobile
untuk green mobile..
teringat pulak OC aq untuk tahun lepas..
abg hafiz, siyesly nak ckp
dy membuatkan jadi boring, (sorry to say)
so, iltizam aq, aq xnak
apa freshy2 aq rasa
apa yang aq rasa tahun lepas
semangat berkobar2
hahaahahah, siyesly
setiap malam aq akan pikirkan
modul apa yang aq nak gunakan
sbb aq member faci team
so aq nak sume jadi smart!!
akhirny banyak aq dpt feedback
dari freshy2..
sampai ada yang nak sekali lagi..
hahaha, aq ske gler menda2..
thx r kat Vicky, Richard, Kasthuri, Alicia
Rishi, Kevin, Cica, Pradeesha, Liyn, and Kumar
u all guys make these shit gone wild, man!!
aq mmg enjoy!!
byk benefit yang aq dpt:
1. intergration among races
2. increased ability to speak English
3. work under pressure
4. critical thinking ability
5. handle people
hahahahahahaha...
thx, azam aq, aq nak jadi OC sampai abes
aq duk kat MMU, itu azam aq!!!


mat top.

Ahad, 31 Mei 2009

Hari sudah terhitung..

Assalamualaikum
rakan2, sanak saudara, lecturer2..
syukur ke hadrat Ilahi kerana
masih lg, aq dpt post blog sume niyh..
aq terasa amat sedih kerana
hendak meninggalkan melaka
walaupun
terdapat lagi seminggu lebey
untuk aq menjadi OC
hehehe, dpt junior baru..
mungkin niat yang berlegar..
aq nak cari gf baru
tp itu sume aq kena tinggalkan
kerana misi aq, bukan itu!
aq nak kena smpi kan tugas sbgi OC yang professional
hehehe, teringat kat OC aq taun lepas..
abg Hafiz (ex- Pres UPG 07/ 08)..
hehehe, dan aq skrg adalah hafiz len r
hehehehehe, what ever it is
aq kena tepis klu ada ujian
dari junior2 aq yang bakal akan dtg niyh
hurm,
aq berasa syukur gler
kerana aq dpt dua orang akak
yang btul2 terima aq
n care pasal aq sejak dua menjak ni
aq sayang sgt ngan diorg
di samping penerimaan lawak jenaka daripada aq
dan juga penerimaan dari penampilan aq
aq sgt selesa ngan diorg
selepas sume pahit getir yyang aq lalui
akhirnya
aq taw
mana nak lepas kan segala marah, geram
lawak, riang n segalanya
selepas ku mohon pada Allah
ku berkongsi bersama akak 2 orang ku ini
hurm
Juza n Dila..
thank you kak..
Juza,
thanx sebab bg aq kata- kata semangat
teman aq makan
heheh, walaupun aq kekadang selekeyh
tp, aq sayang ko gler2 as kakak aq
rindu t ko kat cyberjaya t!
Dila,
ko pun sama
aq sayang ko as akak aq
ko r minat bola ngan aq
kata- kata semangat dan juga
sedia mendengar masalah aq
buatkan saya rindu akak
sampai bila2...
as my wish from me to all of you
thanx mmu malaccan...
thanx alot!!


mat top

Ahad, 17 Mei 2009

Focus or Sleep

suasana belajar akaun, hurm
nampak nye budak- budak ni belajar
tp xtaw r kepala melayang ke mana
jasad jer ada kat situ

Assalamualaikum kepada semua
syukur kepada hadrat Ilahi kerana
dengan limpah kurnianya, dpt lagi
aq post n pegang n tatap n taip kat lappy aq ni
arne aq nak bincangkan
tentang kes- kes spesial yang selaluny
berlaku dimana2..
di sekolah, madrasah, pondok, universiti dan juga tadika
iaitu gelabah time nak periksa.
adakah ini salah lecturer yang telah
berikan kita assignment yang terlampau banyak
sampai kita tidak ada masa untuk belajar??
adakah ini salah kelab kerana
mengadakan terlalu byk program
dan mengadakan terlampau meeting yang lama??
adakah ini salah pasangan masing- masing
yang inginkan teman dari anda
dan ingin selalu belajar dan
mengurangkan konsentrasi anda??
ketiga- tiga persoalan yang sekarang ni
yang tengah bermain di kepala saya
dan mungkin dikepala2 korang
mesti korang pikir salah sape ek??
hurm, ini r realiti selama aq belajar kat MMU melaka ni
asal nak exam jer
time tuh r baru lib nak penuh
print exam past year
nak bincang- bincang n sebagainy..
sape yang salah
mungkin ada yang kata,
kitorang nak belajar tp
assignment yang bertimbun
bak kata pelajar atas survey yang telah dibuat
satu topik 2 assignment
2 X 6 subjek = 12
12 menda dah nak kena buat
bler nak study nyer
aq rasa lucu ngan gelagat aq n orang2 laen
apabila aq nampak nak exam jer
baru r masing- masing nak sibuk pasal pelajaran
maybe aq baru lg n xdpt rentak
hidup kat Universiti or what so ever la
tp yang aq sedih lagi
dah r study last minute
then bersembang- sembang tentang hal- hal yang
luar dari pelajaran dan akademik
kenapa kena jadi mcm ni??
dah la kurang study sebelum ni
then main- main, study last minute pun mcm tu
kekadang aq pun terasa gak aq mcm tu
tp aq harus sedar bahawa akademik ni
penting bagi memantapkan nilai dan prestasi
akal aq untuk hidup di atas Pentas yang telah Allah sediakan ni
hurm,
bising n kaco orang
orang macam ni, harus dibuang ke laut
ataupun di tadika Bukit Beruang
hurm, btul gak tindakan aq ni kan??



mat top

Sabtu, 9 Mei 2009

Menghitung Hari..

Assalamuailaikum..
Syukur saya panjatkan ke hadrat Ilahi
kerana dengan kurnia dan inayahNya
dapat saya sekali lagi post blog di blogspot ni
hurm,
nak cakap pasal apa ek..
hahahah, satu petikan yang pernah
gadis Najlaa bawakan di persidangan UPG
pada dua bulan yang lepas dimana
satu cerita di zaman Imam Ghazali
Imam Ghazali telah bertanyakan kepada
anak- anak muridnya tentang 5 soalan
tp
oleh kerana saya tertarik dengan satu persoalan ini
jadi saya rasa eloklah jikalau
saya mengenengahkan tentang salah satu
soalan yang telah diberikan kepada anak- anak muridnya
iaitu, "antara banyak- banyak benda, benda apa yang paling jauh dengan kita?"
hahaha,
biler kita mendengar tentang kenangan,
sudah pasti semua orang ada kenangan mereka masing- masing
ada yang kenangan ditangkap basah
ada kenangan mendapat keputusan cemerlang
ada kenangan mendapat kereta baru dan sebagainya
semua ini merupakan peristiwa yang memang
sukar dilupakan oleh individu tersebut
dan saya sendiri mempunyai kenangan yang tersendiri
iaitu kenangan saya di bumi MULTIMEDIA UNIVERSITY, MELAKA..
hahaha,
ada apa dengan kenangan ku disini??
apakah?
dimanakah?
hahhahaha, segalanya bermula kat cni
bila saya masuk sahaja
diruang compound MMU, kelihatan ramai kelibat
insan- insan mata sepet daripada insan yang berkulit
sawo matang berjalan menguruskan pendaftaran
ada yang datang dengan mak ayah
ada yang datang sendiri
ada yang datang dengan pakcik n makcik
dan bermacam- macam lagi
sukar saya gambarkan perasaan saya semasa
membawa beg pakaian
segala dokumen yang penting
memang rasa ghairah dan inkuiri
sebab nak masuk dunia yang jauh berbeza dengan
zaman sekolahku..
setelah saya masuk ke MMU..
saya berkenalan dengan seorang gadis yang bernama
Fadhlin Raihan bte Mohammad Hasbi
bagi saya, dia merupakan seorang insan yang telah membuka
mata dan menjadikan saya seorang yang lebih matang
dalam sesuatu perhubungan
saya teringat lagi sewaktu kami berjumpa
buat kali pertama, teruja pun ada
cemas pun ada, sebab kali pertama berjumpa dengan wanita
yang pertama saya kenal di MMU, Melaka..
sungguh bermakna pertemuan kami.
kerana dia, saya dapat melihat dunia Melaka.
dengan kehadiran kereta kembara, saya bisa
melangkah jauh ke sana dan ke mari..
dan yang paling saya xboleh lupa, ketika kami
beramai- ramai ke pantai puteri
hehehehe, pertama kali bersama kekasih hati, mmg susah dilupakan..
tapi, jodoh kami tidak kesampaian
dan tersungkur di tengah jalan..
saya redha dan pasrah dengan apa yang telah terjadi
mungkin ada hikmah disebaliknya..
dan kemudian, saya berasa sungguh bertuah
kerana dapat merasai perasaan "jiwa kacau" di MMU
bayangkan, perasaan yang sungguh mendalam terhadap gadis itu
tiba- tiba terputus begitu sahaja..
secara jujur, saya tidak mampu menjalani hidup seperti biasa
selama 3 minggu
(lama sungguh tuh!!)
hahaha, namun saya terus melangkah kerana lelaki
sekuatku boleh mengatasi apa sahaja dan
tiada apa yang boleh menghalang cita- citaku di MMU..
saya teringat kenangan yang paling indah bersama
kawan- kawan senior yang pergi ke kem Desa Tercinta 09 di Perlis
pada mulanya, saya memang tidak mengenali sesiapa pun
kecuali, Ijat, Faizun, KA, dan Azmi..
apa yang boleh saya buat dengan kekurangan kawan di sekeliling
tapi, mereka menerima saya dengan seadanya,
bergaul dengan senior dan menjadikan mereka
seperti kawan yang rapat merupakan suatu
kenangan yang paling indah..
hehehe, buat kakak- kakak angkatku..
Anis, saya tahu kamu marahkan saya,
xmahu tengok muka saya,
xpe anis, saya akan pergi dari Melaka nis
sekurang- kurangnya kamu tidaklah lagi
bertemu dengan saya lagi, tapi anis,
saya memang enjoy kawan ngan kamu,
tiada apa yang boleh saya katakan tentang persahabatan kita..
Abil, saya tahu, kamu selalu ambil berat tentang saya
dan sejak kebelakangan ni saya tidak bertegur
dan sebagainya dengan kamu
tapi abil, ingat r, saya akan selalu ingat nasihat kamu
"cuba jadi rendah diri"
saya akan ingat, abil..
dila, manja bukan sebarang manja
tapi manja kamu amat bermakna bagi adik mu ini
beliau lah tempat saya meluahkan perasaan
walaupun kamu mempunyai commitment yang laen
saya minta maaf dila, selama ni
menyusahkan kamu..
Juza, kamu memang sporting dan sungguh
informative dalam berinteraksi ngan kamu
sedih saya apabila mengenang
tinggal berapa hari sahaja lagi
saya akan makan malam bersama kamu dan segalanya
bersama kamu, ingatlah
time kita keluar tgk Startrek, merupakan kenangan
kamu dan saya yang terindah
semenjak persahabatan kita terjalin
teringat time kamu terbatuk- batuk
dalam bas, ketika terhidu asap rokok
haaha, saya hulurkan tuala,
sian kak juza...
hahahaha, dan akhir sekali
buat gadis rahsia...
saya cuba untuk rapat dengan kamu
sebelum saya menggunakan saki baki hidup
saya bersama kamu di Melaka
majlis BBQ harijadi kamu
dan ketika kamu menemani saya makan tengahari
memang tidak dapat saya lupakan sampai bila- bila
mungkin, kita tidak ada kesempatan bersama
tapi, nama mu selalu ada dalam sejarah hidupku..
hahahaha, exam dah nak dkt
waktu sekarang sudah menunjukkan
pkul 0110, 10 May 2009..
tinggal 17 hari lagi saya disini
hahaha,
beberapa ucapan penutup:
1. Aizuddin
mantan roomate saya 08/09, moga kita jumpa lagi dalam masa akan datang, terima
kasih kerana sudi dgr masalah saya dengan semua orang, tanpa kamu din, saya rasa
saya susah nak jadi orang yang lebih baik dari hari ini..
2. Budak YTM yang stay Melaka
faain, ijat, wan apih, dan sebagainya...jangan lupa belajar, ingat r tanggungjawab kita
dan jangan lepaskan peluang yang telah ada, pegang sebab, peluang pekerjaan pada masa
sekarang amatlah menekan dan payah, jadi jangan lepaskan peluang yang telah diberikan dari
pada YTM
3. Faizun
tq bro, ko r senior yang paling rapat ngan saya, sume menda tentang MMU, sume kamu
beritahu pada saya, teringat time kita first time ke D'nangka, berceloteh panjang, tgk bola sama- sama dan DT bersama- sama..harap kita jumpa lagi
4. Budin
sebagai member saya, saya harap jangan malas- malas lagi, buat kerja bai, klu kamu kuat berkerja, xmalas- malas macam selalu, saya pasti, kamu boleh berjaya, ingat! Tanggung jwab DT bukanlah senang, jadi Direktor yang hebat, okay??
jadi, Imam Ghazali mendengar jawapan dari anak- anak muridnya
ada yang mengatakan langit, matahari, rumah dan sebagainya
tapi, ada jawapan yang lebih tepat, iaitu, KENANGAN..
selamat tinggal Melaka, MMU...


mat top

Jumaat, 8 Mei 2009

Kencing Berdiri

Assalamuailaikum..
syukur kpd Allah
aq dpt lg post blog ni..
hehehehe..
exam nak dkt
preparation mesti kena mantap
bagi dpt pointer yg terbaik
dr sem2 yang lepas
jadi apa tips yang paling hebat??
apa dy??
dimanakah??
apakah??
senang jer
1. fokus dlm kelas
2. baiki hubungan dgn lecturer
3. revision jgn dilupaka
4. hubungan yang lebih mantap dengan Allah!!
jadi
mcm mana.
korang dah accomplished dah???
tp arne
aq nak bg topix yng bley tahan best nyer
KENCING/ BUANG AIR KECIL/ PEE
selalunye
time aq gi tandas..
aq slalu akan tgk kebersihan tandas tu dulu
then, klu lepas
aq proceed
selalu aq nampak
rmi2 kaum2 adam ni
melepaskan hajat mereka secara berdiri
"eh, bukan boleh ke??"
haahhaahahah,
senang jer
bagi kaum2 lelaki
antara soklan yang akan ditny
oleh malaikat mungkar dan nangkir
adalah perihal berhadas kita
mcm mana kita mengendalikannya
ini merupakan sunnah Nabi SAW
untuk menyuruh kita
kencing secara duduk
amatlah malang jika kita
terutamany umat Islam
bler kencing berdiri
nak gak tgr tp takut aibkan nnt
so
renung2kan
dan selamat beramah!!!

Selasa, 28 April 2009

Emergency!!

Assalamuailaikum
seawal jam 7 pg..
aq menerima ketukan pintu bilik hostel ku
lalu aq membuka
nampak segak muka member ku
didepan bilik
seraya berkata " weyh,!"
ku berkata "apahal??"
nak dipendekkan cerita
ada hamba Allah telah jatuh didepan hostel
dari tingkat 2..
hurm, dengar dari sumber
agak teruk kecederaan yang dialami
p/s: harap- harap saudara ni cepat sembuh


mat top

Tingkatkan Keyakinan Diri

assalamualaikum..
untuk pembaca2 blog ku..
aq meminta maaf atas ketegasan
klu nak marah lg, jgn r marah,
t cepat tua k..
so maaf kan aq...
bersyukur aq kepada kepada Allah SWT
kerana dapat menjejakkan kaki diatas bumi Allah
dapat melihat kehijauan dan kebiruan alam sekitar
untuk minggu ini
aq terasa sedikit depress kerana
aq xdpt menaikkan keyakinan diri ku..
hurm
xtaw r pasal per
keputusan exam yang agak teruk
mungkin kerana penglibatan kedalam
kokurikulum yang teramat "extreme"
hahahah..
keyakinan ini merupakan asset yang paling power dalam hidup
so, kepada umat melayu..
kuatkan diri untuk menadah
ilmu- ilmu keyakinan korang..
lastly "dekatkan diri kepada Allah SWT"

mat top

Minta Maaf kawan2..


sepatutnya..
aq patut menegur secara berhikmah..
sori again..
from bottom of my heart...
:D

Khamis, 16 April 2009

Solat lah kawan- kawan ku!

Assalamualikum
n selamat sejahtera..
Syukur kepada Allah SWT kerana masih lagi beri aq
peluang dan nikmat Islam untuk terus hidup berjuang
di bumi yang penuh dengan nikmat dan peluang..
Junjungan besar keatas nabi Muhammad (pbuh)
dan para sahabat juga para tabi'in yang telah
bersusah payah menyebarkan agama Islam yang tercinta
dengan darah sehingga umat sekarang dapat menikmati
Islam dengan penuh harmoni dan damai..
Syukur kehadrat Ilahi, kerana aq dapat meneruskan
kehidupan aq kat Multimedia University yang serba
mencabar mental, fizikal dan rohani aq, dengan pelbagai
anasir- anasir yang cuba melalaikan aq
tidak lupa juga kepada Syaitan yang direjam
yang tidak henti- henti cuba menggoda aq dari malam hinggalah
ke siang dan juga dari siang hingga lah ke malam
pada hari ni, aq ingin berkongsikan dengan apa yang
aq dengar, apa yang aq lihat, dan apa yang aq fikir...
topik yang berkisahkan kehidupan seseorang manusia
manusia adalah khalifah yang diamanahkan oleh
Allah SWT untuk menguruskan bumi ini dan untuk
beribadah kepada ny seperti di dalam firman ny

"tidak Ku jadikan manusia dan jin hanya untuk beribadah kepadaKu"

dengan ayat yang telah diturunkan kepada manusia
jelaslah matlamat kita sebagai manusia dan juga hamba kepadaNya
tujuan kita dihidupkan adalah untuk beribadah kepadaNya
itu yang utama, tetapi manusia zaman sekarang makin lupa dan makin lupa
terhadap apa itu tujuan mereka hidup di dunia
mereka sudah lupa tentang kemana matlamat terakhir mereka
berjudi, minum arak, sex bebas dan lain- lain
semua sudah menjadi biasa kepada masyarakat sekarang
di Multimedia University..
aq cuba meluahkan perasaan aq kat korang...
di pandang dari sudut yang paling basic..
SOLAT!!
aq memang cukup kecewa ngan diri aq
semenjak aq masuk ke MMU, solat subuh ku
mula tunggang langgang, xtentu arah dan
mula lena ngan keenakkan berdengkur daripada
sujud menyembahkan diri di hadapan Allah SWT
aq taw aq manusia yang lemah, n aq cuba untuk
memperbaiki diri aq sendiri..
kadang2 aq rasa pelix..
kenapa mereka di MMU ni xmau solat dengan sengaja
sedangkan Allah SWT telah menegaskan bahawa
solat ini merupakan tiang agama terhadap seorg muslim
jika seseorang penganut agama Islam tetapi
tidak mahu solat, adakah seseorang itu layak masuk syurga??
yes, betul, kita boleh bertaubat, dan hanya Allah sahaja
yang menentukan syurga n neraka seseorang
tetapi kita kena ingat, mati or ajal kita tidak mengira waktu
adakah kita mahu mati didalam keadaan tidak bersolat??
adakah kita mahu meninggal dalam keadaan yang hina
ingatlah manusia- manusia sekalian..
diri kita ini sebagai hamba, dan hamba perlu buat
seperti hamba, jangan lawan tauke (Allah SWT) okay!
cuba kita fikirkan,
jika kita ada orang gaji yang telah kita upah
menggunakan duit kita,, namun
orang gaji itu ingkar dah terus mengingkari arahan kita
tentu kita mahu merejam orang gaji kita hidup2 kan??
tapi ingat r manusia, Allah xmacam tu,
Allah ini "Ar-Rahman Ar- Rahim"
kembali r kepangkal jalan..
JazakAllah Khair
:)

mat top


Selasa, 14 April 2009

Jangan Jadi Malas mcm Melayu!!!

assalamualaikum..
syukur kepada hadrat Ilahi kerna
dpt lagi aq bernafas, menghidu udara segar,
dpt menggelecek member tat kala ku bermain bola sepak,
dpt melonjak ollie pabila bermain skateboard..
sejak dua menjak tiga empat menjak ni
aq agak depress ngan perangai aq..
aq xpaham ngan perangai aq
dulu masa sekolah (flashback)
aq memang xske wat nota
n wat keje sekolah, yang aq ske wat
adalah study, study, n study..
nota sejarah, geografi, fizik, chemistry, sastera
memang xkan ada, sebab nota2 tu sume
ada simpan elok je kat kepala aq ni
so, aq memang xbiasa buat keje2 ni.
tp bler aq dpt masuk MMU,
macam2 tekanan aq dpt
terutama tekanan dari segi akademik
memang cukup pressure seluruh hidup aq
hurm...
aq memang kena pandang lekeh ngan
budak2 cina n perempuan terutamanya..
mereka berkata "huh, xpayah lah, awak mesti xsiap maa!!"
adoyai, panas lak telinga aq mendengar ayat tuh!
tp mereka xtaw yang aq ni siapa
sejauh mana kekuatan aq, mereka xtaw
sejauh mana kefahaman aq,
mereka xtaw, tp klu bab2 wat keje ni
aq memang lembab n malas skit..
n setelah aq mendengar perkataan tu
aq rasa aq nak buang ayat tu jauh2 dari kamus hidup aq
MULAI SEKARANG!!!
aq xnak r jadi tenaga belia yang malas
asik2 "aq malas r"..
hurm, selalu ckp kang jadi doa taw!!!
so, pasni aq akan reply "aq usaha k"
terutamany melayu melayu yang sekarang telah
LAYU!!!
aq memang malu jadi masyarakat melayu
yang memang sekarang tengah memalukan
masyarakat, agama, n maruah diri sendiri
sebagai bumiputera n penganut Islam
kerana kita telah menjatuhkan diri kita sendiri
n kita ini malas berusaha..
kenapa aq tergolong dari kelompok yang malas berusaha
malas nak berpikir
malas nak bersusah2 dahulu
aq cukup xske ngan persekitaran malas2
kerana aq nak jadi rajin
sebagai persediaan aq nak ke alam perkerjaan
hurm,,
jadi, aq akan berusaha untuk tidak lagi bermalas2!!!
insyaAllah..
Belajar setiap hari
Beribadah setiap waktu
Beriman pada Allah yang satu..
peace no war,
bola is the best!!

mat top

Ahad, 5 April 2009

Kem Pembina Belia Melaka

Assalamualaikum..
alhamdullillah, syukur kepada Allah
kerana bagi aq peluang ke kem
yang julung2 aq jumpa kat satu Malaysia ni
kali ni aq gi kat ISMA nyer kem..
haha,
pada mulanya aq mmg teragak2 nak gi
tp bler dah malas nak pikir pnjg
aq redah gerak jer r
pale pun hampir nak pecah
sbb pikir byk menda
(teringat kisah fatin yang hampir gila, hahah!!)
back to my story..
then, aq rasa mmg len, best nak mampos!!
mula2, yang paling best..
water confident, aq r yg mula2
mencapap, volunteer nak terjun dlm air,
sume aq yang demo dulu, hahah..
mmg mencapap, hahah!!!
then, kitorang masuk hutan!!
pesss, mmg best,
aq rasa mcm2 menda pelik..
lagi sekali aq mencapap..
tika uncle nazri offer sape nak rasa
peria hutan (glider),, then aq yang angkat dulu,
then amik ko, pahit nak mampos , tp xpe,
sihat untuk tubuh badan,
byk jugak buah2an liar yang aq rasa
macam buah rambai hutan n lain2
rasa dy masam gler!!
then, uncle nazri ajar tentang survival dlm hutan
menda ni penting klu
pape terjadi, maklum r , malang xberbau,
(klu dpt bau, bgtaw aq)
menda yang beliau ajar adalah,
kegunaan banir, banir ni merupakan sejenis akar
dari pokok r, tp ni banir besar..
pesss, memang berguna gler2..
then, aq rasa adik beradik bunga kantan,
mesti korg xtaw kan,
menda ni, ada air dlm dy
n bley minum..
haha, aq r org yang pertama mencapap nak rasa dulu..
mmg pure air suci murni r..
hahah, mencapap sungguh...
then kitorg penat berjalan..
singgah kat checkpoint 24, gua maloi..



kami best berehat kat cni bersama is, orix, azmi n aizad
mmg segar n sejuk air kat situ,,
air dy macam jacuzzi..


then, nak gak rasa alone kejap..
then, aq menggunakan simbol ular (naruto shippuden)
atas batu tu..
mmg best, segar rasa badan
:)


pas2, kitorg tetiba berdebat kat tgh2 hutan tu,
hahaha, taman2 syurga r katakan,
tgk muka aqm siyes r masa debat

then, pas sume tu abis
kitorg men wargames masa ptg ny
pada mula, aq dah malas nak basah2 ni
then akibat terpaksa
aq pun merelakan r men menda ni
selepas di brief tntg menda rules dy
aq pun terasa best
thanx kepada ketua kumpulan aq
Fadhil.
bagi aq peluang jadi skuad gembur sembunyi
hahaha, teringat kat game Call of Duty
terasa sejuk apabila menjadi taruhan nyawa..
baru aq rasa betapa seramny
jadi askar, blum lg perang btul2 tu,
tp dah rasa dah,
perjalanan kami sungguh mencabar
skuad rahsia ini terdiri dari 4 org termasuk aq
kena rentasi sebatang sungai
n ceroboh kem lawan.
time2 tu lak
3 ammo aq ilang, tinggal satu jer
dah la macam tu, tembak pas2 x kena
rugi kan, hahahahha, then aq kena bunuh ngan mong
xpe2 mong, pasni aq belajar lagi...
hahahahah,
esok ny plak
kami ke dalam gua maloi,
gua ni bukan macam gua biasa, tp
dy gua granite, len dari yang len
dalam dy mempunyai sungai..
pesss, sejuk tp best.
aq terasa bertambah yakin terhadap diri sendiri lak
sebab dapat melawan arus, menggunakan
kudrat aq sendiri
(korang ingat senang ke??)
hahhaha,
tp apa yang paling aq terkejut sekali..
pasal one thing ni
one thing ni jer
satu ni jer..
nak taw per
nak taw??
nak taw



ni r, peserta laki terbaik, pessss!!
sumpah aq xcaye, aq rasa
aq xwat pape pun,
tp bler dah dpt, syukur r
hahaha, power gak aq!!
hehe, yakin pada diri sendiri



mat top

Isnin, 30 Mac 2009

Aq syg Rumah lama aq!!!


Assalamualaikum..
setibany aq di Putra Avenue, Putra Heights, Subang Jaya..
aq rasa sgt hepi n excited nak balik
menantikan wajah rumah baruku..
bler2 aq masuk, mmg aq tgk
smart r, berbanding umah aq yang dulu
mcm tongkang pecah
bertukar kepada rumah yang mmg
aq idam2 kan selama ni
sebab rumah baru
so azam baru aq kat rumah baru aq
aq xnak biarkan umah aq bersepah lg
biar r aq jadi bibik pun..
then,
terasa plak aq rindukan Bandar Baru Selayang...
hmmppphhhh
bapak rindu
merindui jiran ku Anas Jordan, Syamimi Alia,
rakan TIKL ku, Zubair dan lain2
aq rasa sungguh pilu
walaupun kehadiran otomobil2
yang serba lengkap berkuasa kuda n gajah
tp aq rasa mmg len
suasana yang berbeza
rindu aq nak turun suraw Al Furqan
time klu nak solat Isya
pukul 8 30 jer, aq ready2
nek motor LC abgku
and trus ke surau untuk solat berjemaah
rindu aq nak mendengar ceramah
n juga tazkirah yang diberikan oleh
ustaz2 yang ada kat cna
rindu aq nak maen skateboard ngan
Yap Ah Loi, Alif Boulala, Zulhaimi,
Botak, Mizi n etc
rindu aq nak maen futsal sebelah
stadium MPS dengan kehadiran
pro2 juggler terdiri daripada Cek, Vinoad,
banyak sgt2 smpi aq xingat member aq sendiri..
rindu aq nak gi pasar malam
setiap hari khamis..
rindu aq nak gi solat jumaat kat
masjid Al firdaus tu
rindu aq nak jenguk2 Watson kat Selayang Mall
nak usha semula kak riana..
hurm...
tp aq sempat lagi jumpa jiran aq
nak tegur tp malu, just senyum n blah begitu sahaja
hari khamis tu juga
aq gi sekolah aq
Sekolah Menengah Teknik Kuala Lumpur
yang telah banyak berjasa
sampai aq berjaya masuk ke sini
aq rasa sungguh bertuah dapat sekolah kat citu..
argh!
tertukar topik lah plak!!
sambung balik..
aq rindu kat Watson Stadium Selayang..
aq rindu kat bunyi anjing yang
selalu memekik pagi2 buta
aq rindu bas 63 yang selalu amik aq
time sekolah rendah dulu
aq rindu time aq tengok lembu2 yang tumbang
jadi sembelihan time raya haji
aq rindu kat skatepark
yang telah wat aq patah tangan masa form 3
aq rindu nak gi rawang
nak gi hutan lipur kancing
bley mandi2 klu boring
aq rindu kat kampung batu
teringat time gi maen skate sorg2
masa semua org sibuk gi kerja
aq rindu untuk rasa menyampah
tunggu bas rapid kl bergerak dari Selayang ke KL
aq rindu ngan kedai Tu Dia Pak Tam
aq rindu ngan Kafe Suria, walaupun mahal
tp mmg sedap n best bler layan
aq rindu time aq kecik2 dulu,
bayang kan aq wat hilang 4 buah basikal
sume kat Selayang
aq rindu time aq maen cyber cafe
kat sana
sampai aq kena marah ngan mak bapak aq
aq rindu time aq balik
dari asrama
apa yang aq rasa time tu
aq rindu tgk mat2 bangla
bler lepas je balik dari KL
mmg mat bangla ni selalu lepak
kat bus stop warta lama
aq wat dono jer, janji jgn kaco aq
aq rindu gi Tanah Merah
aq rindu sume kenangan aq
aq rindu time first time bawak kereta kat Selayang
sume r
aq nak sgt kekdg balik ke Selayang
klu dah kahwin ke
bley feel balik apa yang aq rasa masa aq kecik2
tp malangny
ayah aq dah jual rumah tu
xpe2, kereta kan dah ada skrg
bukan macam zaman dulu...
so, aq still berharap
aq bley gi kat cana
one day....




mat top

Rabu, 18 Mac 2009

Selayang...Miss You!!

wat pengetahuan sume org
member, kazen, sedara, kakak angkat dan kawan2
aq telah berpindah ke Putra Heights, Subang Jaya
Isnin yang lepas, satu detik sejarah
dalam hidup aq sebab setelah 18 tahun
kami sudah lama tinggal di sana
mcm2 dah berlaku kat cna
yang paling aq ingat
masa aq patah tangan main sk8 r
masa tu berlaku time aq form 3
pesss
memang best r
bapak aq xde time tu, dy outstation
ni sume pasal aq wat menda terlarang
hahahaha
nak taw x???
aq bgtaw k
masa tu
mak aq dapat hp baru, flip phone lak tu
time form 3, ada gak terniat nak hp baru
bley r nak tunjuk kat kawan yang aq ni ada hp sendiri
then, bapak aq bantah n xkasi aq rembat hp tu
tp, masa bapak aq xde kat umah,
aq lesap r hp dy jap
ingat kan xde pape r masa tu
then, aq maen sk8
jatuh and tulang siku aq lari
then aq kena r betulkan
memang sakit n perlukan pembedahan r
ada lagi parut kat tangan kanan aq ni
hurm
memang aq ingat gler time tu
blum lagi aq cer pasal aq telah
berjaya menghilangkan 4 buah basikal
yang telah bapak aq belikan
hurm, membazir r pulak
mmg aq teringat kat sana r
pasal basikal
time dulu2 gi cybercafe
aq curi duit bapak aq hari2
sebab nak maen computer, CS time tu
hari2 aq curi rm2.50
lama r, main PS punye cafe pun ada
aq rembat gak
mmg bapak r
aq mmg rindu gler kat tempat tu..
ni yang aq start nak nangis ni
uwaaaa!!!!


mat top

Dillema..

aq xtaw r
aq sudah sayang kat Melaka ni
tp aq takut r
aq pindah ke Cyber
mungkin ini bukan sahaja masalah aq sorang jer
aq rasa ni masalah ramai
pelajar2 foundation
n aq memang nak stay Melaka
dengan sume apa yang aq dah ada
pastu diorg nak hantar aq ke Cyber
apa kes?! n motif?!
aq xnak hilang segalany lepas
aq dah dapat ramai kawan dan juga
feel sume benda kat cni
aq kena berdoa r kat Allah
untuk stay kat cni
hehhe
InsyaAllah..


mat top

Isnin, 16 Mac 2009

aq adalah seseorg yang mmg xske menulis panjang..
tp aq ada stori r kat korg2 yang setia membaca blog aq..
aq sekarang dapat merasakan bahawa
aq mmg bukan hafiz yang dulu..
masa dulu..
(flash back 3 tahun lepas)
aq mmg mcm ni r
sebijik mcm ni
ramai orang anti ngan aq
ramai org xenjoy lawak2 aq
tp xde r sampai pulau memulau aq
aq still bley diterima oleh semua orang
tetapi kdg2 rmi yang benci aq
klu time aq xbtul
hurm...
aq xtaw r, naper aq bley jadi mcm dulu balik
sedangkan apa yang aq hajat masa sebelum
aq masuk kat MMU ni
aq hajat aq nak wat rmi gler kawan
mmg hajat tu termakbul
tp ntah r
aq pun dah mcm xfeel sume benda tu
aq rasa mcm kenikmatan berkawan tu
sume dah lesap sedikit demi sedikit
tipu r
aq makin hilang kawan
pas aq gi dt sume
aq rasa kawan aq makin bertambah tp xpe r
aq taw, manusia bley berubah
bler2 jer, cuma sape yang taw
sudah tentu Allah dan RasulNya..
aq akan berusaha untuk tidak kembali
macam 3 tahun dulu..
aq sayang kawan aq sume
dan aq nak kembalikan semula
mood aq dan sume segalanya yang
dapat buat aq gembira beribadah dlm
setiap saat di muka bumi Allah ini..
apa2 pun, doakan aq selalu ek..
:D


mat top

Khamis, 12 Mac 2009

Minggu yang Sumpah BZ...

assalamualaikum..
dah lama aq xblogging
aq pun xtaw kenapa aq xpost
apa2 dalam blog ni
mungkin kemalasan sudah melanda kerana
sebabku seorang lelaki ker???
hurm, harap2 tidak r kan..
na'uzubillah..
for the past 2 weeks..
byk menda yang telah datang dan memaksa
aq untuk menguruskan segalanya
mcm2
aq xtaw nak bahagikan macam mana
sampai dah lama aq xrevised
menda apa yang aq belajar kat lecture
humph
TP
aq selalu doa kat Illahi
yang selalu beri aq petunjuk
supaya dapat mengharungi sume ni
dengan baek
and sekarang
aq rasa sume menda dah hampir nak settle
mood nak revise hampir nak muncul
n aq seru semangat belajar ku semula
ku harap padaMu, Ya Allah..
apa2 pun
hidup mesti diteruskan dengan tabah





mat top

Isnin, 23 Februari 2009

TOFilunk!!!


mereka seronok berborak..


azmi gembira bler membeli
pakaian tadika anakny
yang bakal lahir beberapa tahun lg..
:D


muka budak2 laki


muka bdk2 perempuan


sian aq tgk kak anis..
tp pape2 pun
dy dah 21 tahun!!


walaupun penat
tp akak2 ku masih cergas berpose2
bler camera didepan mata atawpun
di mana2..
:D


muka budak2 penat
dlm cubaan mengangkat adli (kowt)...
:D


masa ngah khusyuk bincang...
pesss...
win, maen peranan!!


assalamualaikum
sabtu n ahad lepas
aq gerak gi peringgit
kat melaka jer
hadiri kursus TOF
untuk polish aq nyer skill
berkaitan ngan faci2 ni
haaaa
dlm kem ni
byk input yang aq dpt
thanx to Allah SWT
kerana bagi aq peluang untuk
menyeduk seberapa byk idea baru
n juga pengetahuan baru.
mcm2 r
tp yang paling aq suke
tyme kenal pasti personaliti manusia
melalui shape
pesss
mmg tepat
tp tyme tu jugak
aq dpt rmi komen
yang aq ni over sgt
hahahaa
aq siyes xamik hati
cuma
aq kena r perbaiki diri aq pasni
target aq gi TOF
kerana Allah n juga
aq nak selami diri budak2
yang bermasalah
mmg impian aq sejak dulu lagi
insyaAllah
mudah2an
aq nak pergi
jenguk sendiri..


hehehe
p/s: hepi besday kakak kesayangan ku, kak anis syazwanis..


mat top