Ahad, 15 Februari 2009

jadi peminta sedekah



aq mmg cuak n takut, tp thanx untuk mereka untuk dorong aq..



semalam
aq dah saksikan dunia melaka yang mmg
sebijik mcm kl
cuma mereka ni kurg
teknikal n sgt kolektif
gagagagag..
aq n member2 aq gi
meraih dana
sempena Minggu Penghayatan Bumi Palestine(MPBP)
yang nak berlangsung xlama lg
tp
apa respon2 org melaka
1."tauke xde r dik"
2."akak dah bagi byk dah sblm ni"
3."xpe r, terima kasih"

itu baru ckit, banyak lg
isu palestine
bukan r isu maen2 untuk kita
ini berkaitan dgn aqidah umat Islam
aq sedih sbb
menda mcm ni pun
xbley nak support
walaupun sehinggit
pun berat nak bagi
at least bagi r ckit
paling kurg, program ni berjaya
untuk sedarkan masyarkat
tp
apa yang aq ley buat
senyum walaupun direject
hahahahaha, umat akhir zaman
kita skrg bley
tersenyum n hepi
di dalam kedai McD and Starbucks
tp one day,
jgan terkejut
klu rakyat palestine
claim balik nyawa diorg kat lu sume
apa2 pun
aq pun byk gak dosa
macam manusia biasa yang laen..
dah2
pas2
ngah2 aq jalan kat hang tuah mall
ada stesen bas yang dah tutup
kitorg pun cuba r nasib
kat cna
tiba2 aq nampak kakak ngah hisap gam
budus xbudus
dah mcm zombie
tp nabi xpenah ajar kita
pandang hina kat manusia
aq xsedia lagi nak jumpa manusia2 mcm tu..
hahahaha
tu jer r
sekian


mat top

6 ulasan:

Phaten Nabylah berkata...

nk buat mcm mane mattop..
hidup dlm dunia
adat la jadik mcm tuhh
orng cume mmpu ckp tapi xreti bagi act


anyway
yg paling penting
ko dh buat bende yg mulia

p/s:kagum dgn semangat budak yg sebaya dgn adik aku sedangkan adik aku tergapai2x

Chuck Bartowski berkata...

wei...mcm tak tau je ko nie, muslim di malaysia nie memang masih cetek pengetahuian tentang islam, so memang mereka hanya buat setakat mampu je.

lg 1, ekonomi tgh downturn, so memang ader kedai yg kedekut.

lg 1, its up to diaorang nak kasi atau tak...kan ko dah kata, "kalau ajak 1000 org join business kita, mungkin yg join hanya seorang"...:)

njayzack berkata...

dik..
malaysia ni liberal..
kesedaran brotherhood dgn palestine masih lg dithp yg amat rendah..
biarlah diorg xnk bg even rm1..
apalah gunanye pemberian tp tidak diiringi dgn hati yg tulus ikhlas?
tp, pnh seorg lecturer berkongsi pndpt..
segala duit derma akn disalurkan kpd mahmoud abbas, presiden palestine (pemimpin fatah) dimana duit tu akn ditapis dlu & hnya sisa2 shj yg akn diperolehi oleh palestina yg memerlukan..
ktnya, jika kita mampu, terbanglah ke sana & berjuanglah bersama mereka..
apa skalipun, Allah SWT maha mengetahui ble kita berniatkan sesuatu..
semoga Allah SWT membantu Palestine & eratkan kembali untaian ukhuwwah brotherhood sesama Muslim di serata dunia..
ape2 pun, tahniah ats smgt ptlgn & perjuangan kamu dik.. :)

LeEsA berkata...

eyt!
link kn aku ekh..
tq:)

keciq_palee berkata...

waahhh..hebatnya post
lawat2 la blog aq
btw aq da link ko

Adam berkata...

mat top..rakyat palestin pun kuat makan mcd ddan minum coke..dekat starbucks pun diorang yg selalu pg..dekat melaka ni mat top..bdk2 mmu..cyber pn ada gak..hehe..camna tu..