Ahad, 31 Mei 2009

Hari sudah terhitung..

Assalamualaikum
rakan2, sanak saudara, lecturer2..
syukur ke hadrat Ilahi kerana
masih lg, aq dpt post blog sume niyh..
aq terasa amat sedih kerana
hendak meninggalkan melaka
walaupun
terdapat lagi seminggu lebey
untuk aq menjadi OC
hehehe, dpt junior baru..
mungkin niat yang berlegar..
aq nak cari gf baru
tp itu sume aq kena tinggalkan
kerana misi aq, bukan itu!
aq nak kena smpi kan tugas sbgi OC yang professional
hehehe, teringat kat OC aq taun lepas..
abg Hafiz (ex- Pres UPG 07/ 08)..
hehehe, dan aq skrg adalah hafiz len r
hehehehehe, what ever it is
aq kena tepis klu ada ujian
dari junior2 aq yang bakal akan dtg niyh
hurm,
aq berasa syukur gler
kerana aq dpt dua orang akak
yang btul2 terima aq
n care pasal aq sejak dua menjak ni
aq sayang sgt ngan diorg
di samping penerimaan lawak jenaka daripada aq
dan juga penerimaan dari penampilan aq
aq sgt selesa ngan diorg
selepas sume pahit getir yyang aq lalui
akhirnya
aq taw
mana nak lepas kan segala marah, geram
lawak, riang n segalanya
selepas ku mohon pada Allah
ku berkongsi bersama akak 2 orang ku ini
hurm
Juza n Dila..
thank you kak..
Juza,
thanx sebab bg aq kata- kata semangat
teman aq makan
heheh, walaupun aq kekadang selekeyh
tp, aq sayang ko gler2 as kakak aq
rindu t ko kat cyberjaya t!
Dila,
ko pun sama
aq sayang ko as akak aq
ko r minat bola ngan aq
kata- kata semangat dan juga
sedia mendengar masalah aq
buatkan saya rindu akak
sampai bila2...
as my wish from me to all of you
thanx mmu malaccan...
thanx alot!!


mat top

Ahad, 17 Mei 2009

Focus or Sleep

suasana belajar akaun, hurm
nampak nye budak- budak ni belajar
tp xtaw r kepala melayang ke mana
jasad jer ada kat situ

Assalamualaikum kepada semua
syukur kepada hadrat Ilahi kerana
dengan limpah kurnianya, dpt lagi
aq post n pegang n tatap n taip kat lappy aq ni
arne aq nak bincangkan
tentang kes- kes spesial yang selaluny
berlaku dimana2..
di sekolah, madrasah, pondok, universiti dan juga tadika
iaitu gelabah time nak periksa.
adakah ini salah lecturer yang telah
berikan kita assignment yang terlampau banyak
sampai kita tidak ada masa untuk belajar??
adakah ini salah kelab kerana
mengadakan terlalu byk program
dan mengadakan terlampau meeting yang lama??
adakah ini salah pasangan masing- masing
yang inginkan teman dari anda
dan ingin selalu belajar dan
mengurangkan konsentrasi anda??
ketiga- tiga persoalan yang sekarang ni
yang tengah bermain di kepala saya
dan mungkin dikepala2 korang
mesti korang pikir salah sape ek??
hurm, ini r realiti selama aq belajar kat MMU melaka ni
asal nak exam jer
time tuh r baru lib nak penuh
print exam past year
nak bincang- bincang n sebagainy..
sape yang salah
mungkin ada yang kata,
kitorang nak belajar tp
assignment yang bertimbun
bak kata pelajar atas survey yang telah dibuat
satu topik 2 assignment
2 X 6 subjek = 12
12 menda dah nak kena buat
bler nak study nyer
aq rasa lucu ngan gelagat aq n orang2 laen
apabila aq nampak nak exam jer
baru r masing- masing nak sibuk pasal pelajaran
maybe aq baru lg n xdpt rentak
hidup kat Universiti or what so ever la
tp yang aq sedih lagi
dah r study last minute
then bersembang- sembang tentang hal- hal yang
luar dari pelajaran dan akademik
kenapa kena jadi mcm ni??
dah la kurang study sebelum ni
then main- main, study last minute pun mcm tu
kekadang aq pun terasa gak aq mcm tu
tp aq harus sedar bahawa akademik ni
penting bagi memantapkan nilai dan prestasi
akal aq untuk hidup di atas Pentas yang telah Allah sediakan ni
hurm,
bising n kaco orang
orang macam ni, harus dibuang ke laut
ataupun di tadika Bukit Beruang
hurm, btul gak tindakan aq ni kan??



mat top

Sabtu, 9 Mei 2009

Menghitung Hari..

Assalamuailaikum..
Syukur saya panjatkan ke hadrat Ilahi
kerana dengan kurnia dan inayahNya
dapat saya sekali lagi post blog di blogspot ni
hurm,
nak cakap pasal apa ek..
hahahah, satu petikan yang pernah
gadis Najlaa bawakan di persidangan UPG
pada dua bulan yang lepas dimana
satu cerita di zaman Imam Ghazali
Imam Ghazali telah bertanyakan kepada
anak- anak muridnya tentang 5 soalan
tp
oleh kerana saya tertarik dengan satu persoalan ini
jadi saya rasa eloklah jikalau
saya mengenengahkan tentang salah satu
soalan yang telah diberikan kepada anak- anak muridnya
iaitu, "antara banyak- banyak benda, benda apa yang paling jauh dengan kita?"
hahaha,
biler kita mendengar tentang kenangan,
sudah pasti semua orang ada kenangan mereka masing- masing
ada yang kenangan ditangkap basah
ada kenangan mendapat keputusan cemerlang
ada kenangan mendapat kereta baru dan sebagainya
semua ini merupakan peristiwa yang memang
sukar dilupakan oleh individu tersebut
dan saya sendiri mempunyai kenangan yang tersendiri
iaitu kenangan saya di bumi MULTIMEDIA UNIVERSITY, MELAKA..
hahaha,
ada apa dengan kenangan ku disini??
apakah?
dimanakah?
hahhahaha, segalanya bermula kat cni
bila saya masuk sahaja
diruang compound MMU, kelihatan ramai kelibat
insan- insan mata sepet daripada insan yang berkulit
sawo matang berjalan menguruskan pendaftaran
ada yang datang dengan mak ayah
ada yang datang sendiri
ada yang datang dengan pakcik n makcik
dan bermacam- macam lagi
sukar saya gambarkan perasaan saya semasa
membawa beg pakaian
segala dokumen yang penting
memang rasa ghairah dan inkuiri
sebab nak masuk dunia yang jauh berbeza dengan
zaman sekolahku..
setelah saya masuk ke MMU..
saya berkenalan dengan seorang gadis yang bernama
Fadhlin Raihan bte Mohammad Hasbi
bagi saya, dia merupakan seorang insan yang telah membuka
mata dan menjadikan saya seorang yang lebih matang
dalam sesuatu perhubungan
saya teringat lagi sewaktu kami berjumpa
buat kali pertama, teruja pun ada
cemas pun ada, sebab kali pertama berjumpa dengan wanita
yang pertama saya kenal di MMU, Melaka..
sungguh bermakna pertemuan kami.
kerana dia, saya dapat melihat dunia Melaka.
dengan kehadiran kereta kembara, saya bisa
melangkah jauh ke sana dan ke mari..
dan yang paling saya xboleh lupa, ketika kami
beramai- ramai ke pantai puteri
hehehehe, pertama kali bersama kekasih hati, mmg susah dilupakan..
tapi, jodoh kami tidak kesampaian
dan tersungkur di tengah jalan..
saya redha dan pasrah dengan apa yang telah terjadi
mungkin ada hikmah disebaliknya..
dan kemudian, saya berasa sungguh bertuah
kerana dapat merasai perasaan "jiwa kacau" di MMU
bayangkan, perasaan yang sungguh mendalam terhadap gadis itu
tiba- tiba terputus begitu sahaja..
secara jujur, saya tidak mampu menjalani hidup seperti biasa
selama 3 minggu
(lama sungguh tuh!!)
hahaha, namun saya terus melangkah kerana lelaki
sekuatku boleh mengatasi apa sahaja dan
tiada apa yang boleh menghalang cita- citaku di MMU..
saya teringat kenangan yang paling indah bersama
kawan- kawan senior yang pergi ke kem Desa Tercinta 09 di Perlis
pada mulanya, saya memang tidak mengenali sesiapa pun
kecuali, Ijat, Faizun, KA, dan Azmi..
apa yang boleh saya buat dengan kekurangan kawan di sekeliling
tapi, mereka menerima saya dengan seadanya,
bergaul dengan senior dan menjadikan mereka
seperti kawan yang rapat merupakan suatu
kenangan yang paling indah..
hehehe, buat kakak- kakak angkatku..
Anis, saya tahu kamu marahkan saya,
xmahu tengok muka saya,
xpe anis, saya akan pergi dari Melaka nis
sekurang- kurangnya kamu tidaklah lagi
bertemu dengan saya lagi, tapi anis,
saya memang enjoy kawan ngan kamu,
tiada apa yang boleh saya katakan tentang persahabatan kita..
Abil, saya tahu, kamu selalu ambil berat tentang saya
dan sejak kebelakangan ni saya tidak bertegur
dan sebagainya dengan kamu
tapi abil, ingat r, saya akan selalu ingat nasihat kamu
"cuba jadi rendah diri"
saya akan ingat, abil..
dila, manja bukan sebarang manja
tapi manja kamu amat bermakna bagi adik mu ini
beliau lah tempat saya meluahkan perasaan
walaupun kamu mempunyai commitment yang laen
saya minta maaf dila, selama ni
menyusahkan kamu..
Juza, kamu memang sporting dan sungguh
informative dalam berinteraksi ngan kamu
sedih saya apabila mengenang
tinggal berapa hari sahaja lagi
saya akan makan malam bersama kamu dan segalanya
bersama kamu, ingatlah
time kita keluar tgk Startrek, merupakan kenangan
kamu dan saya yang terindah
semenjak persahabatan kita terjalin
teringat time kamu terbatuk- batuk
dalam bas, ketika terhidu asap rokok
haaha, saya hulurkan tuala,
sian kak juza...
hahahaha, dan akhir sekali
buat gadis rahsia...
saya cuba untuk rapat dengan kamu
sebelum saya menggunakan saki baki hidup
saya bersama kamu di Melaka
majlis BBQ harijadi kamu
dan ketika kamu menemani saya makan tengahari
memang tidak dapat saya lupakan sampai bila- bila
mungkin, kita tidak ada kesempatan bersama
tapi, nama mu selalu ada dalam sejarah hidupku..
hahahaha, exam dah nak dkt
waktu sekarang sudah menunjukkan
pkul 0110, 10 May 2009..
tinggal 17 hari lagi saya disini
hahaha,
beberapa ucapan penutup:
1. Aizuddin
mantan roomate saya 08/09, moga kita jumpa lagi dalam masa akan datang, terima
kasih kerana sudi dgr masalah saya dengan semua orang, tanpa kamu din, saya rasa
saya susah nak jadi orang yang lebih baik dari hari ini..
2. Budak YTM yang stay Melaka
faain, ijat, wan apih, dan sebagainya...jangan lupa belajar, ingat r tanggungjawab kita
dan jangan lepaskan peluang yang telah ada, pegang sebab, peluang pekerjaan pada masa
sekarang amatlah menekan dan payah, jadi jangan lepaskan peluang yang telah diberikan dari
pada YTM
3. Faizun
tq bro, ko r senior yang paling rapat ngan saya, sume menda tentang MMU, sume kamu
beritahu pada saya, teringat time kita first time ke D'nangka, berceloteh panjang, tgk bola sama- sama dan DT bersama- sama..harap kita jumpa lagi
4. Budin
sebagai member saya, saya harap jangan malas- malas lagi, buat kerja bai, klu kamu kuat berkerja, xmalas- malas macam selalu, saya pasti, kamu boleh berjaya, ingat! Tanggung jwab DT bukanlah senang, jadi Direktor yang hebat, okay??
jadi, Imam Ghazali mendengar jawapan dari anak- anak muridnya
ada yang mengatakan langit, matahari, rumah dan sebagainya
tapi, ada jawapan yang lebih tepat, iaitu, KENANGAN..
selamat tinggal Melaka, MMU...


mat top

Jumaat, 8 Mei 2009

Kencing Berdiri

Assalamuailaikum..
syukur kpd Allah
aq dpt lg post blog ni..
hehehehe..
exam nak dkt
preparation mesti kena mantap
bagi dpt pointer yg terbaik
dr sem2 yang lepas
jadi apa tips yang paling hebat??
apa dy??
dimanakah??
apakah??
senang jer
1. fokus dlm kelas
2. baiki hubungan dgn lecturer
3. revision jgn dilupaka
4. hubungan yang lebih mantap dengan Allah!!
jadi
mcm mana.
korang dah accomplished dah???
tp arne
aq nak bg topix yng bley tahan best nyer
KENCING/ BUANG AIR KECIL/ PEE
selalunye
time aq gi tandas..
aq slalu akan tgk kebersihan tandas tu dulu
then, klu lepas
aq proceed
selalu aq nampak
rmi2 kaum2 adam ni
melepaskan hajat mereka secara berdiri
"eh, bukan boleh ke??"
haahhaahahah,
senang jer
bagi kaum2 lelaki
antara soklan yang akan ditny
oleh malaikat mungkar dan nangkir
adalah perihal berhadas kita
mcm mana kita mengendalikannya
ini merupakan sunnah Nabi SAW
untuk menyuruh kita
kencing secara duduk
amatlah malang jika kita
terutamany umat Islam
bler kencing berdiri
nak gak tgr tp takut aibkan nnt
so
renung2kan
dan selamat beramah!!!