Isnin, 29 Jun 2009

Bentuk diri...

Assalamualaikum..
syukur kepada Allah SWT kerana
dgn izinNya, aq dpt post blog ni lg..
hahahah,
hari2 ku di Cyber, makin ceria
dengan kehadiran kakak2 baru ku..
Kak El and Kak Lisandra Azex..
hahahaahhaa, tp tu bukan apa yg aq nak cer..
aq terbaca satu artikel yang pihak IU Cyberjaya bagi
minggu lepas,
aq dah lama xbaca artikel mcm tuh
tp sebab hati tergerak jer nak tgk
so aq pun baca r..
so, apa yang aq nak cer ni
maybe related ngan kehidupan orang2 kita.
sebelum aq proceed, aq menasihat diri aq dan kita semua..
yang bek jadikan pedoman, yang buruk jadikan tauladan..
berkaitan dengan tajuk lagu yang diberikan
oleh kumpulan Audioslave- Be Yourself..
apa yang menarikny dalam tajuk lagu nyer
adalah tentang kehidupan setiap manusia
yang perlu mengoringinkan segala
sifatnya...
pandai sungguh orang2 kafir ni
menusuk hati setiap manusia tentang..
"BE YOURSELF"!!!
dalam sesetengah aspek, kita memang kena menjadi
diri sendiri..contohny ketika dalam satu perbualan
ataupun dlm proses berkenal ngan org len..
tp pada sesetengah aspek, prinsip ini
ternyata tidak bley di pakai lgsg..
aq ada sebuah stori r..
" ada seorang penyamun, dy ni ske menyamun
umah2 org, bunuh org dlm samun, rogol..
tp, ada satu ketika, dy ni dapat hidayah dari
Allah, so dy pun nak berubah secara drastik,
tp ada member dy, kata, Be yourself.."
apa yang aq cuba nak katakan
walaupun naluri dy sebagai penyamun
tp dy kena sedar, samun tu besar dosany
dan dy kena bentuk diri dy daripada
yang jahat kepada yang bek..
so....
keseinambungan dari hujah aq..
masyarakat skrg, ske menipu,
berkelakuan xsopan, semata2 nak katakan
"Be Yourself"
hurm, klu mcm tuh, bagi pendapat aq..
just pendapat, sampai bler ko xkan berubah
dari kelompok negatif yang selalu menghantui kita
sampai bila dy xkan lari..
xkan masyarakat kita nak jadi golongan2 yang
rendah akhlakny,
sedangkan majoriti kita adalan Muslim!!
jadi, walaupun xsebesar mana impak
yang aq nak target kat hati korg2 ni..
pikir semula...
sure, kita akan jadi umat yang terbilang,,
satu hari nanti..
InsyaAllah,..


mat top

Sabtu, 27 Jun 2009

Album of June 08/ June 09


kali ni, 2nd time, panjat gunung, Gunung Dato'
bersama Aizad Ali...:)


menyelesaikan misi penting..bersama group aq
mat top, jannah, nadia, dila, nazir


hahha, pergi ke Program Homestay, 1st time berprogram di Cyberjaya..


berprogram bersama PEMBINA Melaka, jgn ckp r best dy mcm ner kan??
best gilox!!! ;)


1st time menjadi Ass Director dan Ketua Faci...:)
dibantu padu oleh Ereen..:) Director Hati Ke Hati..


menjadi OC untuk 1st time, cuak gak tp best shial!!!
bersama Kak Idayu, :D...
Miss Presiden UPG 09/10..


pengalaman berpindah untuk 1st time..
syg umah tu..1990-2009


1st time berambut panjang, bersama KA...:)

pergi ke Konvensyen Berakhirny Agenda Zionis, bersama Budin,
Director Desa Tercinta '10
pengalaman ke Perlis, Desa Tercinta '09
bersama Aqmal dan Amiroso (penyerang berbisa IUFC)..


mogok, terhadap Israel, Hate u!!!


1st time, jadi Head of Activity, success gak r..:)
bersama Kak Adhilla yg power gler!! ;)


mula2 aq masuk Hostel, bersama abg Kit Funpon..OC hostel aq..:D



bersama potrait room mate ku, Aizuddin, www.ultimateseekers.blogspot.com


aq xpena g Eye on Malaysia kat titiwangsa dulu, hahahaha!!!
so jumpa r kat Melaka, posing sebentar


janji aq tertunai, pabila aq nak jadikan form 5 sebagai tahun terindah..
aq dpt tempat ke-7, satu sekolah!!
syabash mat top, :)


pengalaman gi DP, 1st time bersama Murfaddinta..:)


1st program, family day bersama SRM, bersama hadri (kanan)..:)

p/s : aq rindu sume masa2 ni..hahaha..hope plenty of sweet memories ahead!!!

Jumaat, 26 Jun 2009

Hajatku selama ni...

Assalamualaikum
rakan2 ku, kepada sume yg mengikuti blogku..
terima kasih diucapkan..
moga selamat membaca..
hehehhe,
aq ada satu story r untuk korg2 sume..
12 mac 2008, aq ingat lagi tarikh ni
masa tuh, masa aq nak amik aq nyer result SPM 2007..
hahah, berdebar hati aq nak amik
mak bapak aq letakkan harapan yg
memang cukup tinggi kat aq
untuk aq melanjutkan pelajaran ke overseas..
so, mana x cuak...
hahaha, tp akhirny aq dpt keputusan yang
agak2 cemerlang..
TAPI, aq gagal pergi ke overseas..
bukan sebab aq xdpt, tp
sebab aq xlayak..
aq blum habes cerita lagi ni,
so, relax2 dulu, baca smpi habes posting ni...
muka mak aq masa haritu..
punah ranap, hurm, maaf mak,
apis dah cuba wat btul2..
argh! aq dah xnak ingat dah sume tuh..
so, aq pun dah lupakan dah cerita tuh...
pagi tadi, aq bersama member2 aq r..
pergi ke kelas n dgr lecturer dgn tekun...
member yg duk sebelah aq
cuba jemput member dy bersembang
aq pun try r nak dgr2..
rupanya diorg berckp pasal trip bercuti dy
selama 2 minggu di Eropah..
hurm, mat top mat top..
sabar ek..aq dah lepas byk chance utk gi luar negara..
malahan, tu r cita2 aq simpan
sejak dari sekolah kat teknik KL dulu..
aq bukan r berasal dari golongan2 yg kaya
yg sggp keluar berjalan selama
2 minggu kat eropah, kat cameron pun blum tentu lg..
hurm, aq rasa mcm nak nangis..
sebab aq...hurm, apa nak wat..
kekadang, aq rasa sgt jeles ngan apa yang org len dpt
aq rasa macam aq pun nak rasa apa yang mereka rasa..
hurm, gi Indon pun xpenah..
China, Korea Selatan, England, France, Itali and etc..
aq rasa aq nak g sume tpt tuh
selama mana aq ngah hidup skrg..
(ni yang start nak nangis ni)..
hurm, aq pun rasa sungguh bertuah..
kerana Allah bagi aq rasa menda sume ni..
klu x, xde r aq rasa nak berusaha lebey kuat..
xde r aq rasa aq nak improve English aq kaw2..
xde r aq rasa nak rajin and xnak malas2 lg..
aq xnak jadi mcm orang biasa yang hanya ke kelas
semata2 hanya utk attendance..
aq xnak jadi mcm orang biasa yang hanya siapkan
assignment untuk marks dengan copy org len nyer..
aq xnak sia2kan peluang aq kat cni tanpa sebarang
improvement dalam diri aq, terutamanya dalam English language
aq nak berusaha sekuat2 nyer,
untuk aq capai sume cita2 aq..
aq sedih ngan peluang yang telah aq lepaskan
hurm...one day, aq akan gi ke sume tpt yang aq mentioned td
aq nak rasa dengan duit titik peluh aq sendiri
aq nak rasa sume pengalaman
to be a better person then before..
aq janji kat diri aq..
one day, aq akan pergi ke sana..
one day..
one day..
it surely, will come..
i promise..


mat top

Selasa, 16 Jun 2009

Orientation Week 2009

assalamualaikum..
apa khabar sume
harap para pembaca dalam keadaan sihat sejahtera
hehehehe
dah lama gak xpost blog sume nih
agak bz..
haahahaha,
despite of sadness haunted me along trimester break
aq kena jadi OC for the orientation
hahhaha..
untuk pengetahuan korg sume
aq sangat suke
dalam berinteraksi dgn sume org
dlm sume menda..
ske kenal2 ngan org baru
dan ske melontarkan apa jer idea dlm kapla otak aq ni
mmg itu hobi aq
haahaahha
so, aq balik semula ke Melaka
nak jadi oc
apa yang aq bley ckp kat cni
memang golongan melayu gagal mendominasi
segala aktiviti dan program di sana
aq pun xtaw naper
dari mula OC camp sampai r
ke hari terakhir orientation week
memang melayu failed, (sori guys)
dan ini merupakan kegagalan kita bersama..
tp yang bley aq bangga kan utk kaum melayu
kat cna
adalah abg hamdan
dy sgt outspoken dan
dy ada analytical thinking yang sgt tinggi
kalau dalam naruto, dy kat s-rank r
memang otai
sashi kumar mesti refer kat dy
mmg otai siot..
argh, itu baru mukadimmah jer
okaiy kita proceed
aq dapat jadi OC mobile untuk green house..
hahahahaha, memang aq berdebar
memang itu jer yang aq tunggu
sebab aq dtg melaka adalah
...... (xley bgtaw, sorry)
then, akhirny aq dpt gak jadi OC mobile
untuk green mobile..
teringat pulak OC aq untuk tahun lepas..
abg hafiz, siyesly nak ckp
dy membuatkan jadi boring, (sorry to say)
so, iltizam aq, aq xnak
apa freshy2 aq rasa
apa yang aq rasa tahun lepas
semangat berkobar2
hahaahahah, siyesly
setiap malam aq akan pikirkan
modul apa yang aq nak gunakan
sbb aq member faci team
so aq nak sume jadi smart!!
akhirny banyak aq dpt feedback
dari freshy2..
sampai ada yang nak sekali lagi..
hahaha, aq ske gler menda2..
thx r kat Vicky, Richard, Kasthuri, Alicia
Rishi, Kevin, Cica, Pradeesha, Liyn, and Kumar
u all guys make these shit gone wild, man!!
aq mmg enjoy!!
byk benefit yang aq dpt:
1. intergration among races
2. increased ability to speak English
3. work under pressure
4. critical thinking ability
5. handle people
hahahahahahaha...
thx, azam aq, aq nak jadi OC sampai abes
aq duk kat MMU, itu azam aq!!!


mat top.