Khamis, 2 Julai 2009

Malay or Melayu?

Assalamualaikum kepada semua..
syukur ke hadrat Allah subhanahu wataala..
kerana memberi kan ku kesempatan
untuk menulis blog lagi...
puji- pujian aq panjatkan kepada
Nabi Mohammad SAW dan para sahabat
yang telah berjuang menegakkan agama Islam
sampai aq ley menikmati kenikmatan agama
Islam sendiri..hehehehe, syukur2..
kita sering mendengar perbualan yang
mengatakan bahawa, "kata- kata itu adalah doa"..
aq nak bawak satu cerita..
cerita ni time 2007, time aq form5..
masa tu, aq ada seorang kawan perempuan..
pandai, mature, berkaliber n etc..
bagi aq, dy ni antara yang terotai dalam
sekolah aq bersama ngan gadis2 yang len..
kiranya dy termasuk r..
pada satu masa tu, aq teringat nak tny dy..
apa maksud nama dy...
nama dy Haziqah bermaksud bijaksana..
hahaahah, memang kena r ngan perwatakan dy,,
kita pun penah dgr, klu kita ckp
orang len, let say "bodoh"...
eventually, "bodoh" tu kembali balik kepada kita..
sebab tu kita susah nak jadi pandai..
hahaha, kan dah kena...
dalam negara malaysia ni, ada 3 kaum yang major...
Cina, India dan Melayu...
aq focuskan kat Melayu r..
sebab tu r bangsa aq..
byk yang ley aq banggakan ngan kaum aq..
dan byk yang aq xbanggakan ngan kaum aq..
antara perkara2 yang aq xakan bangga ngan kaum aq..
sifat MALAS!!!!!!!!!!
aq macam dah benci ngan perkataan tuh..
serious, to be frank and honest..
others keep hesitate on our abilities, just because we're LAZY!!!
siyes..
persekitaran melayu, banyak yang akan cakap
"MALAS"..
hurm, sedar r melayu, kita ni bangsa kat Malaysia ni..
kita pemilik tanah kita..
aq xtaw r, bangsa lain melihat kita..
mcm nothing, sebab kerana nila setitik, rosak susu sebelanga,,,
kita xde apa pun, KL kita xpegang..
akhlak kita down, penagih bersepah..
dan aq rasa, sume ni ada kaitanny dengan sifat malas..
malas nak kerja, so xkerja..
malas nak wat baik, so xjaga r akhlak..
semua malas..
sedar r kawan2 ku...
sape2 jer r...
ayuh kita buang perasaan ni
lets destroy this crucial disease from it rampants around..
we flawed our race's name..
so, jadi r rajin2 mcm orang jepun..
Banzai apa saja!!!
hahhahah!!!


mat top

3 ulasan:

izza the PINKERTON berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
sarah berkata...

apsal rse mcm knal?

mat top berkata...

to izza:
kang aq cabut braces ko
baru taw!!!
:D

to sara:
hurm mcm ner ley kenal ni??